Üye Ol

Felçli Hastalarda Görme Sorunları

inme sonrasi gorme kaybi

Merkezi sinir sisteminin büyük bir kısmı görme işlevini kontrol etmektedir ve bu sebeple inme (felç) sonrası görme duyumuzun etkilenmesi olasılığı yüksektir. İnme sonrası görme sorunları, inme popülasyonunda tahmini görülme sıklığı %65 olarak ifade edilmiştir.

 

İnme (felç) sonrası görme bozukluğu, genel olarak dört görme sorunu olarak kategorize edilebilir: merkezi görme sorunları, görme alanı kaybı, göz hareket bozuklukları ve görsel algı bozuklukları. İnme sonrası felçli hastaların %52’ye yakın kişide görme alanı kaybı, %70’e kadarında merkezi görme sorunları, %68’e kadar göz hareketi bozuklukları ve %80’e kadar görsel algı bozuklukları (görme dikkatsizliği dahil) rapor edilmiştir. Ayrıca, görme sorunları aynı şekilde inme(felç) habercisi de olabilir ve görme sorunları sonrası hızlı değerlendirme ile oluşabilecek inme(felç) tablosunun önüne geçilebilir.

 

İnme(felç) sonrası görme sorunları, kişinin yaşamında en fazla engelleyici etki yaratan durum olabilir. Yapılan çalışmalar, güven kaybı, bağımsız harekette korku, araç kullanamama, okuma güçlüğü, sosyal izolasyon ve depresyon dahil olmak üzere birçok etkiyi özetlemektedir.

 

Okumaya devam edin : İnme (Felç) Belirtileri

 

Görme Sorunları

 

  • Merkezi görme bozukluğu sorunları : görme keskinliğinin azalması olarak tanımlanır.
  • Göz hareketi bozuklukları (oküler motilite anormallikleri) : göz küresi hizalama bozukluğu, eksik göz küresi hareketliliği olarak tanımlanır. Örneğin, Görme felci, kraniyal sinir felci, sakkadik bozukluk, düzgün takip bozukluğu, verjans bozukluğu.
  • Görme alanı kaybı : merkezi ve/veya çevresel görüş alanının bir kısmının kaybı olarak tanımlanır, örn. homonim hemianopi, kadrantanopi, skotom.
  • Görsel algı bozuklukları : görsel nesnelerin veya uzayın algılanmasında bozulma olarak tanımlanır, örn. görsel dikkatsizlik, agnozi, alexia. Kalan görsel işlevi en üst düzeye çıkarmak, genel rehabilitasyona yardımcı olmak için esastır.
  • Görsel ihmal (görsel neglect) : Görsel ihmal, sıklıkla sağ beyin inme (felç) tablosunda ortaya çıkar. Bu hastalar sol tarafta kalan görsel uyarıları algılayamaz veya algılayamadıklarının eksikliğini de hissedemezler. Bu hastaların çevresinin belli bir alanına dikkat edememesi ya da yok sayması durumu kendi kararına bağlı olmaksızın gelişir. Çoğu inme(felç) hastasında görme alanı tam olarak düzelmese de iyileşmeler mümkündür.

Görsel rehabilitasyon bu iyileşmeyi arttırabilir, kişinin günlük aktivitelerini daha rahat yapmasını sağlar, kendine güveni arttırır. Kalan görsel işlevi en üst düzeye çıkarmak, genel rehabilitasyona yardımcı olmak için esastır.

 

İlginizi Çekebilir : Beyin Hasarı için Görme Egzersizleri

Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.