Üye Ol

İnme Sonrası Aşırı Uyku Hali

inme sonrası aşırı uyku

İnme geçiren hastalarda, gün boyu yorgun ve uykulu olma hali görülebilmektedir. Uyumak, inme sonrası beyindeki iyileşmeyi destekler. İnme hastaları, gün boyu yaptığı egzersizleri beynine işleyebilmek için yeterli uykuyu almalıdırlar. Ancak aşırı uyku hali, altta yatan daha ciddi sorunları işaret ediyor olabilir.

 

İnme Sonrası Kaliteli Uykunun Faydaları

 

Uyku hali, inme sonrası erken iyileşme döneminin normal bir parçasıdır. Bu dönemde beyin, kaynaklarının çoğunu maruz kaldığı hasarı iyileştirmeye adar. Bu nedenle beyin, kişiyi uyanık tutmak için daha az enerjiye sahip olur.

 

Derin uyku, inme geçirenlerde beynin iyileşmesine yardımcı olur. REM Uykusu (gece boyunca aralıklarla gelen derin uyku), beynimizin motor bilgileri işlemesine yardımcı olur. Bu evrede, beynimiz kas hareketiyle ilgili kısa süreli anıları uzun süreli bilgilere dönüştürür.

 

Kaliteli uyku, inme hastalarında hareketi ve kas gücünü yeniden kazanmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, inme hastaları yeterli uykuyu almalıdırlar.

 

İlginizi Çekebilir :İnme Hastaları için Uykunun Önemi

 

İnme Sonrası Aşırı Uyku Nedenleri

 

inme sonrası uyanamama

 

Uykunun inme hastaları için öneminden bahsettik. Ancak bazı inme hastalarında gün boyu uyumak ve yorgunlukla karakterize aşırı uyku hali görülebilir. Bu durum, genellikle ilk birkaç haftadan sonra azalsa da kimi hastalarda 6 aydan fazla sürebilmektedir. İnme hastalarında, aşırı uyku hali rehabilitasyona katılımı engelliyorsa ve birkaç haftadan fazla sürerse mutlaka bir doktora danışmak gerekir.

 

Bazı inme hastalarında ise, uyku uyanıklık dengesi aniden bozulabilir. Daha önce uyanıklık düzeyi artmış hasta, aniden kapanmaya ve aşırı uyku hali yaşamaya başlayabilir. Hasta yakınları bu konuda dikkatli olmalıdır. Aniden gelişen aşırı uyku hali, beyinde yeni bir sorun oluştuğu anlamına gelebilir. Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

Ek olarak, inme sonrası aşırı uyku halinin nedenleri şunlar olabilir:

 

  1. Uykuda Solunum Bozukluğu (Uyku Apnesi): Gece boyunca solunumun kısmen veya tamamen durmasına neden olan ve gündüz aşırı uyku hali ile sonuçlanan kronik bir durumdur.
  2. Ters Robin Hood Sendromu: Beyin, kan akışını hasarlı bölgelerden hasarsız bölgelere yönlendirmeye çalıştığında ortaya çıkan aşırı uyku hali.
  3. Depresyon: Şiddetli depresyon aşırı yorgunluğa ve uyuşukluğa neden olabilir.

Bu tür sorunlar, kaliteli uyku almanızı engelleyebilir ve sonuç olarak iyileşmenizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bu sorunları mümkün olan en kısa sürede tespit etmek ve tedavi etmek oldukça önemlidir.

 

İnme Sonrası Aşırı Uykulu Olmanın Belirtileri

 

 

İnme sonrası aşırı uyku halinin birincil belirtisi, gün boyunca sürekli yorgun hissetmektir. Aşırı uyku hali yaşayan inme hastası, tam bir gece uykusundan yeni uyandıktan sonra bile, gün boyu kendini yorgun ve uykulu hisseder. Diğer belirtiler ise şunlardır:

 

  • Sinirlilik
  • Endişe
  • İştah azalması
  • Bilişsel bozukluklar
  • Yavaş konuşma
  • Hafıza sorunları
  • Huzursuzluk

İnme Sonrası Aşırı Uyku Halinin Tedavisi

 

 

İnme hastalarının, erken dönemde aşırı uyku hali yaşamaları doğal olabilir. Bu durum, iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Ancak zaman ilerledikçe uyku halinin azalmaması ve bu nedenle kişinin terapilere katılım sağlayamaması, iyileşme sürecini olumsuz etkiler.

 

İnme sonrası aşırı uyku halinin tedavisinde:

 

  • Altta yatan nedenlerin tespiti ve tedavisi,
  • Doktor tarafından uyku halini azatlacak ilaçların reçete edilmesi ve,
  • Diyet değişiklikleri önerilebilir.

Genellikle atılacak ilk adım, aşırı uyku haline neden olan altta yatan nedenleri tespit etmektir. Örneğin uyku apnesi yaşıyorsanız, gece boyu yeterli oksijeni almanızı sağlayacak bir uyku cihazı kullanmanız gerekebilir. Aşırı uyku haline depresyon neden oluyorsa, ilaçlar ve psikolojik danışmanlık ile inme sonrası duygusal değişiklikleri kontrol altına alabilirsiniz.

 

Okumaya devam edin : “Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi

 

Referans: flintrehab.com

Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.