Popüler

Üye Ol

PRP Tedavisi | PRP Nedir?

prp tedavisi nedir

PRP tedavisi eklem ağrılarında, kireçlenmede (osteoartrit), bağ ve tendon zedelenmelerinde uygulanır. Özellikle ameliyatsız diz kireçlenmesinin tedavisinde veya fizik tedaviye rağmen geçmeyen ağrılarda tercih edilen güvenli bir yöntemdir. Peki PRP nedir? 

 

PRP Nedir?

 

PRP, plateletten zengin plazma anlamına gelen, İngilizce’de “platelet-rich-plasma” kelimesinin baş harflerinden türetilmiştir. Platelet ise daha çok “trombosit” olarak bildiğimiz, kanımızda bulunan ve kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre parçalarıdır.

 

Plateletler (trombositler), damardan dışarı bir kanama olduğunda kanamayı durdurmak için pıhtı oluşumunu sağlarlar. Kanama durduğunda ise hasar görmüş olan dokuların onarılması ve iyileştirilmesi sürecinde görev alırlar.

 

prp nasıl üretilir

 

Plateletlerin dokuyu onarma ve iyileştirme özelliği PRP tedavisinin mantığını oluşturur. PRP tedavisinde plateletten zengin plazma bağ, tendon ve kıkırdak gibi yapılara uygulanarak burada bir onarım ve iyileşme sürecini başlatmak amaçlanır.

 

PRP Nasıl Üretilir?

 

PRP, yani plateletten zengin plazma üretimi için kişinin kendi kanı alınır ve özel cihazlar yardımı ile birtakım işlemlerden geçirilir. Bu işlemlerin sonucunda platelet hücreleri ayrıştırılır. Ayrıştırılan platelet hücreleri, kan plazmasına dahil edilir ve böylece plateletten zengin plazma üretimi sağlanır.

 

PRP Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

 

PRP tedavisi, birçok ortopedik problemde kullanılmaktadır. Osteoartrit (kireçlenme), tendon yaralanmaları, bağ hasarları ve çeşitli eklem yaralanmalarında PRP tedavisi güvenli bir seçenek olarak tercih edilebilir. PRP tedavisi, özellikle diz kireçlenmesinin ameliyatsız tedavisinde etkili bir yöntemdir.

 

diz kireçlenmesi

 

Genellikle bu tür hastalıklarda önce istirahat, ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler ile iyileşme sağlanamaz ise PRP tedavisi uygulanabilir. En sık kullanıldığı hastalıklar:

 

 

PRP Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?

 

PRP, kişinin kendi kanından elde edilir ve PRP tedavisinde herhangi bir ilaç kullanımı yoktur. Bu nedenle diğer enjeksiyon tedavilerine oranla yan etki riski çok daha azdır.

 

PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

 

prp tedavisi nasıl uygulanır

 

PRP tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi veya ortopedi uzman hekimi tarafından uygulanır. PRP tedavisinin başarısında ‘Doğru Hasta’, ‘Doğru Teknik’ ve ‘Doğru El’ çok önemlidir. PRP tedavisine uygun hastanın seçimi, PRP solüsyonunun hazırlanma tekniği ve tecrübeli bir hekimin doğru bölgeye enjeksiyonu yapması tedavinin başarısını etkiler.

 

Uygulama sırasında, öncelikle hastanın kolundan kan alma işlemi yapılır. Alınan kan özel bir cihaza konularak santrifüj edilir (yüksek hızda döndürülerek kanın hücre kısmı sıvı kısmından ayrıştırılır). İşlemlerin sonunda elde edilen PRP, uzman doktor tarafından hedeflenen bölgeye enjekte edilir. Enjeksiyon işlemi yalnızca 1-2 dakika kadar sürer. İğne sonrası, o bölgede hafif bir acı hissi veya hassasiyet oluşabilir. Ancak genellikle şiddetli bir ağrı oluşmaz.

 

Okumaya Devam Edin:

 

 

Referans: verywellhealth.com

Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.