Popüler

Üye Ol

Robotik Tedavi

Alter G Yerçekimsiz Yürüme Platformu

Hareketsizliğe bir defa yakalanınca kendi kendini besleyen negatif bir döngü oluşur. Hareketsizlik kas erimesi ve kilo almaya yol açar, kaslar zayıflayıp vücut hantallaştıkça ise hareket etmek daha da güçleşir. Böyle durumdaki bir kişi keşke tüy kadar hafif olsaydım diye hayıflanabilir. Aslında bu mümkündür. Teknolojinin gelişmesi ile sağlık teknolojisinde özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon bahsettiğimiz kısır döngüyü kırmada bir çok farklı yöntem vardır. Bunlardan biri de Alter G de yerçekiminin etkisini azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir.

1. Alter G Nedir, Nasıl Çalışır?

Gelişmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde NASA’da kullanılan yer çekimini etkisiz hale getirebilen teknolojiden faydalanarak geliştirilmiş olan Alter G kullanılmaktadır. Nörolojik ve kas – iskelet sistemine bağlı hastalıklarda, yerçekimi kuvvetini elimine ederek, ekleme binen yük miktarını en aza indirir ve rahat, ağrısız bir  hareket imkânı sağlar ve kas kuvvetlendirme, kas enduransını sağlama ve vücut  koordinasyonun gelişmesini destekler.

 

Alter G, NASA teknolojisi ile geliştirilen yerçekimsiz bir yürüme ortamı ile hasta ve yakınları arasında bazen “uzay yürüyüşü” veya “ay yürüyüşü” cihazı olarak da adlandırılmaktadır.

 

Hastaların hissettiği ağırlığı %80’e kadar azaltılabilirken, hastaların iyileştikçe ve gelişim gösterdikçe ayaklarına verilen yük kademeli olarak azaltılır. Hastalar hareket yetenekleri uygun olduğunda tam yüke geçilebilmektedir.

 Yüklenmeyi kademeli, hastaya uygun olarak arttırıldığından hasta progresyonu üzerinde olumlu ilerlemeyi amaçlamaktadır. Bu sayede hastalar, ağırısız ve konforlu bir şekilde egzersizlerini tamamlar.

2. Alter G Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

  • İnme, travmatik beyin hasarı, kısmi (inkomplet) omurilik yaralanması, Parkinson hastalığı, serebral palsi ve diğer pek çok nörolojik sorunda kullanılabilir. Düşme riskinin olmadığı güvenli bir ortamda kişi ayakta durma ve yürüme gibi fonksiyonel aktiviteleri bol tekrarla yapabilir.
  • Ortopedik Hastalıklar
  • Obezite ve Kronik Hastalıklar
  • Diyabet, periferik arter hastalığı, romatizma, osteoartrit, obezite gibi hastalıklarda kullanılabilir. Kondüsyon eksikliği, obezite veya başka kısıtlayıcı faktörlerin egzersize başlamayı zorlaştırıcı etkisini azaltır.                                                                                                      Kişi sağlıklı olmanın nasıl hissettirdiğini tecrübe eder. Uzun dönemli hedeflere ulaşabilmek için kademeli olarak yükün arttırıldığı bir eğitim programı yapılmasını sağlar.
  •  

Okumaya Devam Edin

Felç tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına bir an önce başlanmalıdır. Kapsamlı fizik tedavi ile hastanın güç, duyu ve hareket kabiliyetlerini geri kazanması sağlanabilir. Robotik fizik tedaviler iyileşme sürecini hızlandırır ve destekler.

Beyin hasarı; beynin oksijensiz kalması, beyne pıhtı atması, beyin travması, beyin kanaması ve beyin felci gibi çeşitli sebeplerle gerçekleşebilir. Beyin hasarına bağlı felç vakaları fizik tedavi ve rehabilitasyon ile iyileştirilebilir.

Felç tedavisinde yatılı fizik tedavi uygulamaları ile hastanın güç, duyu ve hareket kabiliyetlerini geri kazanması sağlanabilir. Yoğun fizik tedavi programıyla hastanın sosyal hayatına dönüşü hızlandırılabilir.

Prof. Dr. Engin Çakar

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Algoloji ve Elektrodiagnostik Nöroloji alanlarında 15 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Sorularınız mı var?

Randevu veya bilgi için arayın.

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.