Popüler

Üye Ol

Robotik Tedavi

El – Kol Robotu Armeo Power

1. El - Kol Robotu "Armeo Power with Manova"

İnme, omurilik yaralanması, beyin hasarı gibi durumlarda el ve kollarda oluşabilen fonksiyon kaybını gidermek için uygulanan rehabilitasyon yöntemleri arasında; gelişen teknoloji ile birlikte sanal gerçeklikten (VR) faydalanan robotik rehabilitasyon cihazlarının kullanıldığı robotik rehabilitasyon başı çekmektedir.

 

Robotik El-Kol Rehabilitasyonu, klasik rehabilitasyondaki kısıtlılıkları aşmak ve hastanın daha yoğun ve doğru bir fizik tedavi programı alması için geliştirilmiştir. Robotik El-Kol Rehabilitasyonu ile tekrarlanan hareketler beyin omurilik ile kaslar arasındaki bozulmuş sinyal akışının yeniden kazanılmasını sağlar. Bu tedavi ile kaslar kuvvetlendirilir, hareketsizliğe bağlı ödem azaltılır ve eklem kısıtlılıkları önlenir. En önemli ve nihai hedef ise beynin plastisitesini uyararak yitirilmiş el-kol fonksiyonlarının kişiye geri kazandırılmasıdır.

2. Armeo – Power Nedir?

Armeo Power with Manova robotik cihazı ile inme (felç) hastaları erken dönemde yoğun fizik tedaviye alınabilmektedir. Herhangi bir beyin hasarına bağlı felç gelişen hastalarda ilk aylarda beyin kendi iyileşme mekanizmalarını devreye sokar, yani plastisitesi yüksektir. Bu kıymetli dönemde iyi planlanmış, hedefe yönelik yoğun rehabilitasyon en yüksek düzeyde iyileşmenin anahtarıdır.

 Armeo Power El-Kol Robotu bu hedefin gerçekleştirilmesi için özel olarak tasarlanmış bir cihazdır. Bu robotik cihazın Manova kısmı ise özellikle eldeki kavrama fonksiyonunun gelişmesi açısından çok faydalıdır. İlk 3 ay, inme (felç) rehabilitasyonunda altın değerinde olsa da kapsamlı ve yoğun rehabilitasyon ile üzerinden aylar ve yıllar geçmiş inme (felç) durumlarında bile, fonksiyonel kazanımların elde edilmesi mümkündür.

3. Armeo - Power hangi hastalıklarda kullanılır?

  • Beyin Hastalıkları
  • Travmatik Yaralanmalar
  • Felç – İnme 
  • Multiple Skleroz ( MS) 

4. El - Kol robotu Armeo - Power'ın faydaları nelerdir?

  • Robotik fizik tedavi cihazlarının kullanılması ile fizyoterapistlerin üzerindeki fiziki iş yükü azalır. Böylece dikkatlerini hastanın performansına, hareketlerinin değerlendirilmesine, terapilerin planlanıp yönlendirilmesine verebilirler. Bu da genel olarak rehabilitasyon seansı süresinin daha verimli ve kaliteli geçmesini sağlar.
  • Cihaz hastanın tedavi seansındaki hareketlerini, kendi sensörleri ile kaydeder. Hastanın hangi hareketi ne ölçüde yapabildiğinin, ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunun kayıt altına alınmasını sağlar. Böylece tedavi hastanın en çok ihtiyaç duyduğu hareket yönüne ve açılarına odaklanma imkânı sunar.
  • Armeo Power robotik cihazı, el kavrama fonksiyonunu geliştirmeye yönelik bir aparatı da opsiyonel olarak içermektedir. Bu opsiyonel parçaya “Manova” adı verilir. Manova yardımıyla, omuz ve dirseklerden ihtiyaç duyduğu kadar destek verilerek kişinin uzanma ve el kavrama becerisi geliştirilebilir. Ayrıca bu egzersizler için özel tasarlanmış bilgisayar oyunu benzeri artırılmış gerçeklik uygulamaları da mevcuttur.

5. Armeo Power (El – Kol Robotu) Hastalara Nasıl Etki Eder?

Armeo Power cihazında, hastanın belirli bir hareketi ne zaman yapamadığını algılayabilen sensörler vardır. Böylece egzersizin amacına göre cihaz, hastaya ihtiyacı olduğu kadar yardım eder.

 El ve kolunu hiç hareket ettiremeyen hastalarda tama yakın hareket desteği sağlarken, kişinin el ve kol fonksiyonu geliştikçe cihaz verdiği yardımı azaltır. İhtiyaca göre verilen bu destek, hastanın tedaviye katılımını ve motivasyonunu artırır; beyni hareketi yeniden öğrenmesi açısından kuvvetli şekilde uyarır. Beyinde sağlam kalan dokuda hareket yeniden öğrenilir.

Armeo Power, el-kol rehabilitasyonu için ticari kullanıma girmiş ilk robotik dış iskelettir. Üç boyutlu egzersize izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece ekleme spesifik (tek boyutlu) hareketlerin yanında günlük yaşamda kişi için daha anlamlı olan üç boyutlu hareketlerin pratiğinin yapılmasına da izin verir. 

Cihaz hem sol hem sağ kol hem de el için kullanılabilir. Omuz, dirsek ve el bileği eklemlerine hareket yaptırılabilir. Cihazda sanal gerçeklik şeklinde entegre çok sayıda oyun benzeri uygulama mevcuttur. Böylece hasta egzersizleri yapmaya motive edilirken, performansı hakkında geri bildirim alınabilmekte ve gelişmesinin kaydı tutulabilmektedir.

Okumaya Devam Edin

Felç tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına bir an önce başlanmalıdır. Kapsamlı fizik tedavi ile hastanın güç, duyu ve hareket kabiliyetlerini geri kazanması sağlanabilir. Robotik fizik tedaviler iyileşme sürecini hızlandırır ve destekler.

Beyin hasarı; beynin oksijensiz kalması, beyne pıhtı atması, beyin travması, beyin kanaması ve beyin felci gibi çeşitli sebeplerle gerçekleşebilir. Beyin hasarına bağlı felç vakaları fizik tedavi ve rehabilitasyon ile iyileştirilebilir.

Felç tedavisinde yatılı fizik tedavi uygulamaları ile hastanın güç, duyu ve hareket kabiliyetlerini geri kazanması sağlanabilir. Yoğun fizik tedavi programıyla hastanın sosyal hayatına dönüşü hızlandırılabilir.

Prof. Dr. Engin Çakar

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Algoloji ve Elektrodiagnostik Nöroloji alanlarında 15 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Sorularınız mı var?

Randevu veya bilgi için arayın.

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.