Üye Ol

Sol Taraf Felç Nedir? Sol Taraf Felç Tedavisi

sol taraf felc

İnme, bir beyin damarının kanaması veya tıkanıklığı sonucu beyin hücrelerinin hasar görmesidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya çapında 15 milyon kişi inme geçirmektedir. Dolayısıyla inme, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur.

 

İnme acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve erken uyarı işaretlerini bilmek gerekir. İnmenin erken uyarı işaretleri aniden ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş gelişebilir. Bunlar:

 

  • Bir taraf kol ve bacakta kuvvet kaybı ve uyuşma,
  • Yüzün bir yarısındaki kaslarda güçsüzlük,
  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Konuşma bozukluğu,
  • Mide bulantısı ve
  • Nöbettir.

İnme en çabuk nasıl anlaşılır ve inmenin belirtileri nelerdir öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Sol Taraf Felç Nedir?

 

Beynimiz sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreden oluşur.

 

  • Beynin sağ yarım küresi vücudumuzun sol yarısını,
  • Beynin sol yarım küresi ise vücudumuzun sağ yarısını kontrol eder.

Dolayısıyla, inme beynin sağ yarım küresinde meydana gelirse vücudun sol tarafında felç oluşur ve sol taraf felç tablosu görülür.

 

Sol Taraf Felç Belirtileri Nelerdir?

 

sol taraf felç belirtileri

 

Beynin sağ yarım küresi vücudun sol tarafını kontrol eder. Ayrıca sağ yarım kürenin sol yarım küreden farklı bazı fonksiyonları da vardır. Sol taraf felç geçiren hasta, hareket kaybının yanında bu fonksiyonlarda da kayıp yaşayabilir. Sol taraf felç belirtileri:

 

  • Hastalar ailesinin veya çevresindeki kişilerin yüzlerini tanımakta zorluk çekebilirler.
  • Hastalar çevrelerinin sol tarafına dikkat etme yeteneğini kaybedebilirler. Örneğin, tabağının solundaki yemeği orada olduğunun farkında olmadıkları için yemeyebilirler veya sol tarafından seslenildiğinde dönüp cevap vermeyebilirler. Bu duruma tıp dilinde ‘’tek taraflı ihmal’’ (hemineglect) adı verilir.
  • Bazı hastalarda görme sorunları ortaya çıkabilir. Hastalarda, görüş alanının yarısı etkilenir ve sol tarafın görüşü kaybolabilir.
  • Durumla ilgisi olmayan duygusal tepkiler verebilirler. Örneğin komik olmayan veya üzücü bir hikayeye uygunsuz bir şekilde gülebilirler. Bu durum nörolojiktir ve inme hastalarının yaklaşık yarısında görülür.
  • İnme, öz farkındalıklarını etkileyebilir ve kişiler fiziksel engellerini inkar edebilirler.

Okumaya devam edin : Sağ Taraf Felç ile Sol Taraf Felç Arasındaki Farklar

 

Sol Taraf Felç Tedavisi

 

sol taraf felç tedavisi

 

İnmede acil tıbbi tedaviler ile hastanın hayatta kalması ve beyindeki kan dolaşımının normale döndürülmesi sağlanır. Hayati tehlike atlatıldıktan sonra, inme nedeniyle kaybedilen fonksiyonların tedavisi başlar. 

 

İnme sonrası erken dönemden itibaren, hastanın felç kalmasını önlemek için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına başlanır. İnme hastalarında uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon tekniklerine nöro-rehabilitasyon adı verilir. Nöro rehabilitasyon bir ekip işidir ve bu alanda uzmanlaşmış kapsamlı kliniklerde yapılmalıdır.

 

İzleyin: İnmede Yatılı Fizik Tedavi Neden Önemlidir?

 

Sol taraf felç tedavisi, mümkün olduğu kadar çok işlevi geri kazanmayı içerir. Hastalara nöro-rehabilitasyon ve robotik rehabilitasyon uygulamaları bir arada verilir. Bu sayede kol – bacak egzersizleri ve yürüme egzersizleri bol tekrarla yoğun şekilde uygulanabilir.

 

Çeşitlendirilmiş egzersizlerin uygun yoğunlukta yapılması ile beynin kendini düzenleyebilme yeteneği (nöroplastisite) uyarılır. Bu sayede kaybedilen fonksiyonların yeniden öğrenilme süreci başlar.

 

Okumaya Devam Edin :

Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.