Üye Ol

Subaraknoid Kanama – Beyin Kanaması

Subaraknoid Kanama

Subaraknoid kanama, beyin dokusu ve beyni çevreleyen zar arasında meydana gelen bir tür beyin kanamasıdır. Beyin zarları arasındaki bu bölgeye subaraknoid boşluk adı verilir. Bu bölgede bir damar hasar gördüğünde ve kanamaya başladığında; kişi, beyin kanamasına bağlı inme geçirir.

 

İlginizi Çekebilir : Hemorajik İnme Nedir? | Hemorajik İnme Tedavisi

 

subaraknoid kanama nedir
Kaynak: draliyilmaz.com

 

Subaraknoid Kanama Belirtileri

 

Subaraknoid kanama – diğer beyin kanamaları gibi – acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle, subaraknoid kanama belirtilerinden herhangi biri sizde veya bir yakınınızda varsa, vakit kaybetmeden sağlık kurumuna başvurmalısınız. Yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır:

 

  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Boyun ağrısı veya boyunda sertleşme,
  • Baş dönmesi, mide bulantısı veya kusma,
  • Konuşmanın bozulması,
  • Çift görme, ışık hassasiyeti
  • Göz kapağının düşmesi, yüzün bir yana kayması,
  • Bilinç bulanıklığı, bayılma ve nöbet,
  • Vücudun bir tarafında aniden gelişen uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü

İlginizi Çekebilir :İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir?

 

beyin kanaması nasıl anlaşılır

 

Subaraknoid Kanama Neden Olur?

 

Yaygın olarak: Beyin Anevrizması – Beyinde Baloncuk OluşmasıBeyinde Anormal Damar Yumağı – Arteriyovenöz Malformasyon (AVM) ve diğer beyin damar sorunları subaraknoid kanamaya neden olabilir. Subaraknoid kanama riskini artıran durumları öğrenmek için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz:

 

Subaraknoid Kanama Nasıl Teşhis Edilir?

 

Subaraknoid kanama olup olmadığını teşhis etmek için, bazı görüntüleme testlerinden bir veya daha fazlasını yaptırmak gerekebilir. Yaygın olarak kullanılan görüntüleme yöntemleri bilgisayarlı tomografi, MR görüntüleme ve serebral anjiyogramdır.

 

 

Subaraknoid Kanama Tedavisi

 

Subaraknoid kanama geçiren kişiye acil serviste, yoğun bakımda ve beyin cerrahisi servislerinde akut tıbbi tedaviler uygulanır. Hastanın durumuna ve ihtiyacına göre ilaç tedavileri, girişimsel işlemler veya ameliyat seçenekleri tercih edilebilir. Akut tıbbi tedavisi tamamlanan ve medikal durumu stabil hale gelen hastada, kaybedilen vücut fonksiyonlarını geri kazanmak için kapsamlı yatılı fizik tedavi evresine geçilir.

 

Beyin kanaması sonrası uygulanan fizik tedavi yöntemlerine nöro-rehabilitasyon adı verilir. Nöro-rehabilitasyonda hastanın günü fizyoterapi, ergoterapi, konuşma – yutma terapisi, elektroterapi ve robotik fizik tedavi uygulamaları ile geçer. Hastanın kaybettiği fonksiyonları geri kazanması için ihtiyaç duyduğu tüm tedaviler yatılı kapsamlı fizik tedavi merkezi tarafından sağlanır.

 

Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci’ni Okumak İçin Tıklayın

 

Referans: webmd.com

Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.